روش های ارزش یابی موجودی کالا در پخش مویرگی
● دراین جلسه موجودی کالا و روش های ارزشیابی و کنترل موجودی کالا را در شرکت های پخش با دید نرم افزاری زرین و البته تئوری های موجود بررسی و بحث خواهیم کرد.در مرحله اول در مورد اینکه موجودی کالا چه تعریفی دارد بحث می کنیم.
● اقلامی از دارایی در شرکت های پخش نگهداری می شود , کالاهایی که در شرکت های پخش نگهداری میشود جزو دارایی های شرکت است. یکسری از این اقلام یا دارایی ها تا زمانی که به فروش برسند , برای نگهداری محصولات قابل فروش استفاده می شوند. مانند کارتون ها , پالت ها ,.. این ها همه در شرکت های پخش جزو موجودی کالا حساب می شوند.
● در سازمان های پخش موجودی کالا رابطه خیلی مستقیمی با سایر بخش های دیگر دارد. اگر ما موجودی کالایی را درست بتوانیم تامین کنیم , یعنی کالا ها را درست و به موقع بتوانیم خریداری کنیم , درست و به موقع بتوانیم موجودی داشته باشیم , میتوانیم سهم خوبی از بازار داشته باشیم و سهم بازار ما , دستیابی به بازار های جدید و یا حفظ بازار موجود , به اینکه ما چه جوری میتوانیم و چگونه میتوانیم موجودی کالا را تامین کنیم وابسته است. ایا به موقع ما میتوانیم کالای مورد نیاز را تامین کنیم؟ به مقدار کافی میتوانیم تامین کنیم؟ هرگونه درست و یا اشتباه فکر کردن در این زمینه سهم بازار ما را بیشتر و کمتر خواهد کرد.
● موجودی کالا, همینطور تامین موجودی کالا , درسرمایه در گردش شرکت ها خیلی تاثیر دارد. شرکتی را در نظر بگیرید. مثلا یک شرکت پخش , یک سازمان پخش که قسمت عمده سرمایه در گردش ان در موجودی کالا قرار گرفته است. گفته می شود این شرکت ها دچار خواب انبار شده اند و همین را اگر شما در یک گروه از کالا یا چند گروه از کالا که خواب انباردارد مثال بزنید می بینید این مساله چقدر شرکت ها را دچار مسائل مالی و مضیقه های مالی و فشارهای مالی می کند.
سودو زیان
●موضوع بعدی تعیین سود است .موجودی کالای درست باعث می شود که سود و زیان ما درست تامین بشود. زمانی که شما موجودی کافی دارید , اکسپایر کمتری می دهید , تاریخ گذشته کمتر دارید و همین باعث می شود سود شما بهینه بشود و عملا زیانی بابت موجودی کالا نمی دهید. همینطور اگر موجودی کالا را فرض کنید , کالا را در موقع خودش خریداری کرده باشید و به دست مشتری رسانده باشید , غیر از این که به سهم بازار کمک می کنید و همینطورسرمایه درگردش به شما می دهد ,سود شما را هم بالا می برد. پس این 4 ایتم یعنی موجودی کالا, سهم بازار , سرمایه درگردش , و تعیین سود که هدف و ماموریت هر شرکت پخش است , همه به هم مرتبطند و به سود اوری سازمان شما , به سرمایه در گردش شما , انبساط شما در بازار , به سهم بازار و استراتژی هایی که برای نفوذ و حفظ و مراقبت از نامتان دارید , کمک می کنند.
●حالا ما چه سیستم هایی برای محاسبه موجودی کالا داریم ؟ در اساس ما دو سیستم معروف داریم. یکی سیستم ادواری و یکی سیستم دائمی است. در سیستم های دائمی ورود و خروج کالا این قدر زیاد است که یا کنترل نمی شود. در اساس برای جاهایی که نمی توانستن کالایی از خودشان را اعلام کنند, برای این روش سیستم ادواری ثبت شد , درست شد و در سازمان ها رواج پیدا کرد. ولی در سازمان های پخش ما نیاز به هر دو سیستم داریم. هم یک سیستم دائمی که سیستم حسابداری ما است و هم سیستم ادواری.
●در سیستم ادواری در هر صورت ما باید هر ماه , انبار گردانی کنیم .برای این کار ما باید یک بار دیگر داده های سیستم را درطی دوره مجددا با شمارش عینی کالا ها (در سازمان های پخشی که مثلا تعداد کالا هایشان زیاد است گروه به گروه , مثلا امروز گروه نوشیدنی ها , از جمله کوکا کولا رو یک بار دیگر شمارش میکنند) قیمت گذاری های مجدد کنیم .چرا؟ بچ نامبر های مختلف, سریالهای مختلف , یا شرایط تورمی اقتصاد که الان موجود است , باعث می شود که مجبورشویم دوباره قیمت گذاری کنیم. این روش سیستم ادواری است و هرماه در سازمان های پخش , مدیران انباروسرپرستان انباراین کار سیستم ادواری را انجام می دهند واین با سیستم دائمی ای که داریم , مطابقت داده می شود که کلا ورود و خروج و موجودی اول دوره و موجودی اخر دوره , همزمان و همیشه با همدیگر چک می شود.
●روش این که در اخر حساب بشود و چه گونه است توضیح دادیم .در سیستم های ادواری فروش کالا را بررسی می کنند .البته منظورفروش خالص هست. یعنی فروشی که منهای برگشت از فروش و تخفیفاتش شده است. بعد موجودی کالای اول دوره به اضافه خرید خالص (که همان خرید کالا , منهای برگشت ازخرید و تخفیفات ان می شود) را حساب می کنند , یعنی خرید خالص را به اضافه موجودی اول دوره می کنند. رقمی به دست می اید که به این رقم معمولابهای تمام شده کالای اماده برای فروش گفته می شود. بعد کالای اماده برای فروش را از بهای تمام شده کسرمی کنند.کالای اخر دوره الان چه مقدار داریم , این مقدار , بهای تمام شده کالای فروخته شده می شود و این را منهای فروش خالص می کنند, سود یا زیان ناویژه بدست می اید.بعدا هزینه های مالی , هزینه هایی مانند توزیع , فروش اداری را از ان کم می کنند.سود یا زیان ویژه بدست می اید .
● درهر دو سیستم نحوه محاسبه یکی است. با این تفاوت که در سیستم ادواری این را در اخر دوره انجام میدهند ولی در سیستم های دائمی و مداوم به صورت مداوم و متوالی , در هر لحظه توسط سیستم ها و کامپیوتر ها همین محاسبات انجام می شود و عملا این رقم را نشان می دهد. تنها چیزی که شرکت های پخش نیاز دارند این است که باید این ارقام را با سیستم های ادواری ترکیب کنند تا بتوانند این کاررا انجام بدهند و دقت بیشتری داشته باشند. برای نمونه یک الگوی سود و زیان را در شرکت های پخش به صورت نمودار نشان دادیم .
● مثلا خرید کالا : ما کالایی را می خریم , هزینه ی حمل می دهیم , هزینه ی نقل می دهیم. هزینه تخلیه می دهیم , هزینه بارگیری می دهیم…و این هزینه هایی که دارد به اضافه خرید کالا می شود.این موجودی کالای ما ولی با قیمت تمام شده می شود. از ان طرف یکسری ملزومات احتمالا مصرف می شود. برای بعضی از شرکت ها نیاز داریم یکسری کالا به عنوان پروموشن بدهیم , یکسری چیزها برای اشانتیون بدهیم. یکسری چیزهایی لازم دارد , بسته بندی , پکیجینگ می خواهد. اینها همگی باهم تقسیم می شوند و از فروشی که انجام دادیم از رقم فروش کم می شود. بهای تمام شده کالای فروش رفته را ما از فروش خالص کم می کنیم و سود و زیان را بدست می اوریم.